Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, jakie proponuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. Fajna restauracja włoska Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film