kawa do ekspresu arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie pokrewne, to jednakże się różnią.
Arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i uwielbia ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokładnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.