Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. informator o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film