Warto skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film