Tajemnice kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest apetyczna oraz sycąca.